19
11/2011
0

Lenni vagy nem lenni

Az itt most a kérdés, hogy mindenhová érdemes-e QR-kódot tenni, vagy sem?

Nem lenni állapot

Itt van például ez a Vígszínházas plakát... A fotók ugyan nem véletlenül olyanok, amilyenek, de... A képek most nemcsak hangulatfestő, hanem szemléltető ábrák is. A plakát ugyanis az egyik metrómegálló mozgólépcsője mellett látható, a mozgólépcsőn állva pedig ilyen minőségű képet lehet készíteni a plakátról annak ellenére, hogy már készültem rá (értsd: elő volt készítve a telefon, a fotó alkalmazás pedig már el volt indítva). Egy ekkora méretű QR-kód leolvasására szerintem ilyen körülmények között esély sincs... (Ha esetleg valakinek sikerült volna, az kérem jelezzen vissza.)

03_03_lvnl.jpgPár nappal később egy másik metrómegállóban, végül sikerült találkoznom a plakáttal a peronnál lévő falon. Itt már jobbak voltak a megszemlélési körülmények, így meg tudjuk nézni, hogy mit rejt a plakáton szereplő QR-kód.

Természetesen ismét egy szimpla url-t kapunk. Értsd a Vígszínház bérlet-kombinációit nézhetjük meg az asztali gépekre optimalizált honlapjukon. A lapon kicsit feljebb görgetve - mert, hogy a QR-kódos link az adott Vígszínházas oldal egy részére irányít - egy vicces ajánlattal szolgálnak: "Ha kényelmi vagy biztonsági okokból nem szereti az éjszakai közlekedést, akkor vasárnap délutánra is válthat bérletet." Érdekes ezt pont a metró peronon olvasni ;)

03_02_lvnl.jpg

A nagy kérdésre - Lenni vagy nem lenni - pedig nekem most inkább az a válaszom, hogy nem lenni. A QR-kód egészen addig, amíg nem olvassuk be, bármit takarhat. Ha látok egyet, akkor kíváncsi vagyok, hogy mit tettek mögé - ezért is lehet a marketingesek aranyládája. Ha viszont egy olyan kódot látok, amit nem tudok leolvasni - mert a mozgólépcső azért még nem áll meg a kedvemért, akkor bizony mérges leszek! Persze megértem, hogy csak az ilyen kíváncsi emberegyedek miatt nem fognak külön legyártani egy mozgólépcsős hirdetést meg egy peron mellettit. De akkor is! ;)

Egy szó, mint száz, ha megtehetjük, járjunk el színházba!

(Egy kis kiegészítés a képek minőségét illetően: Egyelőre úgy gondolom, hogy a blogra mobillal készített képeket fogok jellemzően feltölteni, hiszen a QR-kódokat eleve az alacsonyabb képkészítési tehetséggel bíró mobilokkal olvassuk be, nem egy tükörreflexessel állunk elé szkennelgetni...)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dorkuka.blog.hu/api/trackback/id/tr513396469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása