20
11/2011
0

"Rejtett" politikai hirdetés

Az előző bejegyzésben már említettem, hogy szerintem a QR-kódok legnagyobb marketinges fegyverténye, hogy kíváncsivá teszi az embert, hogy vajon mit rejthet maga mögött. Önkénytelenül is azon veszi észre magát az ember, ha meglát egy QR-kódot, hogy veszi elő a telefont beolvasni a kódot.

Ez az a faktor, ami a politikai üzenetek közvetítésénél fontos alapot adhat a QR-kódok használatára. Pár héttel ezelőtt láttam egy képet valamelyik őszi tüntetésről, amin a fiatalember kezében tartott transzparens egy QR-kódot ábrázolt. Persze akkor még nem gondoltam, hogy ilyen jellegű blogot fogok indítani, most meg már késő... elfelejtettem, hogy hol láttam. A mai napon azonban az egyik ismerősöm megosztott egy önkormányzati képviselő testületi ülésről készült videóból kivágott képet, amin látható, hogy a képviselő (?) előtti notebookra egy hatalmas QR-kód (="rejtett" politikai hirdetés) lett felragasztva.

04_01_laptop.jpg

Mindenkinek az volt az első kérdése, hogy mit takar a kód? Örömmel írhatom, hogy végre nem arra használta valaki a dolgot, hogy egy url-t rejtsen el. Jelen esetben a kód egy politikai üzenetet, "hirdetést" tartalmaz:

"Lepusztított város, új polgármestert keres
Jelige: kalandorok kíméljenek"

Persze, a kommentelők mindjárt fel is tették a válaszukat:

04_02_valasz.jpg

"Tönkretett város kilenc képviselőt cserélne bármire.
 jelige: ráfizetéssel is." 

Azért azt ne várjuk, hogy ezentúl a több százezres tüntetéseken majd a tüntetők egyik fele a QR-kódos transzparenseket, míg a másik fele a mobilokat fogja a kezében tartani. Nem is lenne jó, ha a klasszikus táblákat felváltanák ezek. Meg ugyebár minden csoda három napig tart - húúú... akkor ezek szerint három napom van a blog befejezésére? ;). Így hamar megunhatóvá, elcsépelté válhatnak a politikai üzenetek QR-kódba rejtése. Ennek ellenére ilyen szempontból kíváncsian várom a következő nagy, országos kampány hadjáratot, hogy vajon megjelennek az óriásplakátokon a kódok, vagy sem. És ha megjelennek, akkor vajon klasszikus tartalmuk lesz (értsd: url), vagy kihasználják a kódban rejlő lehetőségeket és valami kreatív tartalmat tesznek mögé.

Szolgálati kérdés: a QR-kódokhoz odaírjam, hogy mit takarnak, vagy az a jobb, ha rejtve marad, és minden kedves olvasó maga fedezheti fel a rejtett tartalmat?

A bejegyzés trackback címe:

https://dorkuka.blog.hu/api/trackback/id/tr453398820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása